Китай въведе нови строги закони, които ограничават износа. Правилата се фокусират предимно върху износ на военни технологии и други, които могат да навредят на националната сигурност на Китай.

Смята, че контролът върху износа е отговорът на Китай срещу подобни действия на САЩ. TikTok, Huawei и Tencent са сред жертвите на потискането на китайските технологии във Вашингтон, пише BBC.

С това идват и опасенията са, че разпоредбите, влезли в сила във вторник, могат да ескалират продължаващата търговска война със САЩ.

Търговското напрежение между двете най-големи икономики в света започна през 2018 г., но тази година се задълбочи още повече.

Техническа студена война

Администрацията на президента Доналд Тръмп въведе изпълнителни заповеди срещу редица китайски фирми с аргумента, че те могат да споделят данни с китайското правителство.

Новите закони за износ на Китай са "реакция на ескалацията на технологичната война и Китай иска да покрие собствените си предимства", каза Алекс Капри, професор- гост в Националния университет в Сингапур.

Още четири китайски гиганта влизат в черния списък на САЩ

Още четири китайски гиганта влизат в черния списък на САЩ

Той скоро ще влкючва 35 фирми от Поднебесната империя

"Друго, което намирам за наистина интересно, е, че Китай е поставил AI и алгоритми под контрол на износа. Това беше предизвикано от забраната на САЩ за TikTok. Китайското правителство не иска да споделя този AI.", каза Капри.

Според него продължаващата търговска война между САЩ и Китай ще последва "същата траектория" и при новия президент Джо Байдън. "Ние сме в студена война с Китай - това е технологична студена война", каза той.

Новите закони

Законът за контрол на износа установява няколко категории "контролирани артикули", които включват ядрени, военни артикули и други, които могат да се използват и за военни цели.

Законът обхваща и елементи, които се считат за жизненоважни за защитата на националната сигурност на Китай. Износителите трябва да кандидатстват за лиценз, за ​​да изнасят всеки артикул, вписан в контролен списък или предмет на временен контрол.

Данните, свързани с контролираните артикули, също са обхванати от закона.

Законът налага наказания в размер на десет пъти стойността на нарушаващата транзакция до 760 000 долара.

Той също така позволява наказания за задгранични организации или лица, което предполага, че Пекин може да се опита да го използва, за да ограничи продажбата на чувствителни технологии в световен мащаб.

Цените на редкоземните полезни изкопаеми са се увеличили в очакване, че законът може да повлияе на износа им. Китай е най-големият доставчик на редкоземни минерали в света, които се използват в редица продукти от потребителска електроника - като смартфони - до вятърни турбини.

"Китай има огромно предимство, когато става въпрос за редки изкопаеми," каза Капри. "По същество през последните 30 години Китай в лидер в този област. Това ще бъде изключително важно, когато става въпрос за реактивни изтребители, автомобили и т.н."