Световният пазар на петрол е изправен пред прекалено голям обем от доставки, а сега Щатите се готвят да го "наводнят" с още повече барели, пише CNBC.

През последното десетилетие добивът на суровината в САЩ се удвои до 12,3 милиона барела дневно, което превърна страната в най-големият производител.

Пред амбициозния план на икономика номер 1 обаче стои един проблем - ограничената инфраструктура, необходима за транспортирането на петрола от залежите в Тексас до международните клиенти.

Това обаче е напът да се промени, след отварянето на нефтопровода Cactus II. А след него предстои да заработи още един такъв, носещ името Epic. Целта през тях добиваният петрол да се транспортира до Мексиканския залив и от там да се товари на танкери за различни места по света.

Но трябва да се отбележи, че към настоящия момент световния пазар е добре снабден и увеличаване на износа на САЩ ще потисне цените. Негативният ефект ще се задълбочи, ако търговските конфликти засегнат търсенето.

Според изчисленията на Citigroup новите нефтопроводи ще увеличат нивото на износа от 3 милиона барела на ден сега с още 1 милион барела до края на годината и с още 1 милион през следващата. Досега от началото на годината доставките вече са нараснали с 970 хиляди барела дневно.

"Това означава, че след шест до осем месеца това ще са по 4 милиона дневно. Те ще бъдат доставяни навсякъде - до Азия, Европа, Индия", казва Едуард Морс от Citigroup.

По неговите думи, ако Щатите достигнат 6 милиона барела в следващите три години, това ще засегне значително цените на петрола.