Венецуела е в хаос, американските санкции тежат над Иран, а сега и Либия е изправена пред тежък конфликт. Тези проблеми в държавите от ОПЕК помогнаха на цените на американския петрол да скочат над 64 долара за барел, пише CNN Business.

Затрудненията в трите държави ограничават допълнително предлагането след като от организацията продължават политиката си на по-нисък добив. Лидерът Саудитска Арабия от своя страна намали производството, както и износа за САЩ с цел да подкрепи цените и да успее да балансира държавния бюджет.

От друга страна въпреки рекордният добив в САЩ, цените на американския петрол са нараснали с 50% от дъното, което стигнаха в края на декември със стойност от 42,53 долара за барел.

Това обаче има и друг осезаем ефект - цените на горивата в Щатите също растат с бързи темпове на фона на опасенията за забавяне на най-голямата икономика в света.

По думите на Шин Ким, който е експерт от S&P Global Platts може да се очакват нови ръстове на пазара на суровината. "Потенциалната ескалация на конфликта в Либия поднови значителните рискове за добива на петрол", посочва той.

А в резултат стойността на американския петрол скочи до 5-месечния си връх до 64,79 долара за барел във вторник.

"Не бихме били учудени, ако видим цените да достигнат 70 долара за барел в средата на лятото", посочва Раян Фитцмаурис от Rabobank. Сортът Brent вече е на ниво над 71 долара за барел за първи път от средата на ноември.