Цените на петрола от еталонните световни марки в петък се понижават на фона на сигналите, че Саудитска Арабия възстановява добива по-бързо от очакваното, след атаките с дронове над ключови съоръжения.

Фючърсните контракти през изтичащата седмица могат да отбележат най-съществен спад от юли насам, отбелязва агенция Bloomberg. От понеделник насам WTI загуби 3% от цената си, а Brent поевтиня с 2,9%.

Стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижава с $0,47 до $62,27 за барел. В хода на търговията в четвъртък цената на тези контракти се покачи с $0,35, до $62,74 за барел.

Американският еталон WTI за ноември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото врем поевтинява с $0,31- до $56,1 за барел. В ткаря на вчерашната сесия неговата цена бе паднал с $0,08, до $56,41 за барел.

Казва ли истината Саудитска Арабия за възможността да възстанови производството си след атаките?

Казва ли истината Саудитска Арабия за възможността да възстанови производството си след атаките?

Страната едва ли има резерви от 2,5 млн. барела дневно и е слабо вероятно да възстанови добива в предварително обявения срок

Според информациите в световните медии Саудитска Арабия изпреварва с една седмица графика за възстановяване на пострадалите от атаката петролни съоръжения. Страната вече започна да добива по над 8 млн. барела на денонощие.

Saudi Aramco вече възстанови мощностите на комплекса Абкайк и находището Хурайс до нивото от пред атаките - 4,9 млн. барела и 1,3 млн. барела на денонощие съответно, твърдят източниците на Bloomberg.

Но както отбелязват наблюдателите тенденцията за понижаване на цените може бързо да обърне посоката при ескалация на напрежението в Близкия изток.