Пазарите могат да вярват на Саудитска Арабия относно петролната индустрия колкото на Китай за неговия икономически растеж, пише в свой анализ oilprice.com. Според изданието най-скорошният повод за тревоги относно коментарите на кралството бяха атаките над Абайк и Курайс, които доведоха до спиране на производството на 5,7 милиона барела петрол дневно (повече от половината дневно производство в страната) и до най-високото покачване на суровината на международните пазари за един ден в историята.

"Изявленията на Саудитска Арабия" може да не са директни лъжи, но не са и изцяло истинни", коментира пред сайта старши експертът от Energy Aspects Ричард Мелинсън. От oilprice.com са проследили коментарите, идващи от кралството, и посочват, като се позовават и на трейдъри на петрол, че, изглежда, високопоставените служители в страната "нямат реална представа как действа пазарът на петрол или конкретни детайли за собствената си петролна индустрия."

Петролът отново поскъпва. Опасения за краткосрочен дефицит в доставките

Петролът отново поскъпва. Опасения за краткосрочен дефицит в доставките

Сутринта Brent се търгува по $64,74, а WTI - по $58,7 за барел

"Изключително красноречиво е, че след атаките те говориха за "капацитет", а в последствие и за "предлагане на пазарите", тъй като това са термини, които Саудитска Арабия използва, за да избегне да говори за действителното си производство, защото "капацитет" и "предлагане" изобщо не са същото нещо като количеството, което действително идва от кладенците", казва Мелинсън относно коментарите, че до края на септември производственият капацитет на кралството ще се възстанови до 11 млн. барела дневно и до 12 млн. барела два месеца по-късно. "Това, което страната се опитва да направи като не разкрива истинската картина, е да защити репутацията си на надежден доставчик, особено пред целевата си клиентела в Азия, затова трябва да четем тези коментари с доза скепсис."

"Те не разбират, че другите всъщност знаят за какво говорят властите и че между другото това е една от причините за постоянното отлагане на листването на Saudi Aramco на борсата", казва трейдър от Азия пред oilprice.com. Подобно е мнението и на самото издание, което припомня, че страната "от десетилетия" говори за съществуващ резервен производствен капацитет от между 2 и 2,5 млн. барела дневно, което означава, че пределният ѝ капацитет е от 12,5 млн. барела. "Но това равнище на производството или дори нещо доближаващо се до него никога не е било изпробвано, като най-високият добив в историята беше от 11 млн. барела петрол през ноември миналата година", пише Саймън Уоткинс от oilprice.com.

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

Все пак Саудитска Арабия може да се възстанови по-бързо от очакваното

Той припомня, че страната вече имаше добър повод да докаже наличието на такъв капацитет. През последните пет години кралството поведе ценова война срещу производителите на шистов петрол в САЩ и пусна рекордно високи количества петрол на международните пазари. "Ако Саудитска Арабия можеше да произвежда количество, доближаващо се до 12 млн. барела дневно, това беше моментът да го докаже, но страната произвеждаше по-малко от 10 млн. барела дневно, като най-голямата стойност на производството ѝ достигна 10,5 млн. барела за само един месец между 2014 и 2016 г., когато те обърнаха стратегията си."

Същевременно според Управлението на енергийна информация към енергийното министерство на САЩ "резервен капацитет" е производство, което може да бъде пуснато в рамките на 30 дни и поддържано активно поне 90 дни, а дори и Саудитска Арабия призна, че ще са ѝ нужни поне 90 дни, за да премести сондите си до нови кладенци и да увеличи производството до въпросните 12 млн. барела. А този капацитет така или иначе е нещо, в което много анализатори се съмняват, като по-реалната цифра е запасите на страната да възлизат само на между 0,5 и 1 млн. барела дневно.

Бурята Имелда заличи от пазарите 4 милиона барела петрол дневно в Тексас

Бурята Имелда заличи от пазарите 4 милиона барела петрол дневно в Тексас

Според Goldman Sachs за възстановяването на около 10% от това количество ще са необходими месеци

От друга страна, какъвто и да е действителният резервен капацитет на страната, според анализаторите няма начин да се предвиди в какъв срок производството ѝ ще се възстанови до конкретно ниво. "Инженерите, с които говорихме, казаха, че след подобен инцидент са необходими няколко седмици само за оценка на щетите, да не говорим за взимане на мерки за тях, а не няколкото дни, които бяха необходими на Саудитска Арабия да обяви конкретен времеви хоризонт - при това много кратък времеви хоризонт - за достигане до определени капацитети", казва Мелинсън. "Всъщност това, което страната ще направи, за да поддържа износа на високо равнище, ще е да понижи доставките за местната индустрия и за рафинериите. Но някои купувачи вече бяха предупредени от кралството за забавяния, а други получиха предложенията за суапове с други параметри и т.н."