Саудитска Арабия ще започне да раздава парични средства на гражданите с нисък и среден доход, за да компенсира повишаването на цените на енергията като част от реформата на икономиката, предава Bloomberg.Плащанията ще са ежемесечни и ще започнат от 21 декември. Програмата вече е одобрена от кабинета и всяко тримесечие ще се прави оценка на ефективността й.

Принц Мохамед бин Салман води усилията да намали зависимостта на страната от петрола. Множеството от реформите обаче бъркат в джоба на гражданите.

Принцът иска да диверсифицира икономиката, създавайки най-големият в света суверенен фонд и да увеличи заетостта - мерки, които много в кралството подкрепят. По-малко популярни обаче са намаленията на субсидиите и новите данъци, включително въвеждането на ДДС от януари.

Вече над 3,7 милиона домакинства са кандидатствали за плащанията. Те представляват около 13 милиона души - над половината от населението на страната. Общата цена, която държавата ще трябва да плати, все още не е ясна. За да определят размера на средствата, властите ще разгледат няколко фактора в семейните бюджети на саудитците.

През първото тримесечие на следващата година започва поетапно поскъпване на бензина, електричеството и самолетното гориво. Бензинът и дизелът ще струват с 80% по-скъпо, като повишението ще бъде постепенно в следващите години.

Страната, в която бензинът ще поскъпне с 80%

Страната, в която бензинът ще поскъпне с 80%

Вижда се краят и на субсидиите за електроенергия