Прогнозата за 2023 г. за европейската икономика се оказа доста разочароваща, пише наблюдателят от авторитетното китайско издание "Жензимин жибао" Ли Цзябао. Според него, поради твърдата политическа линия на Европейския съюз, последният е на прага на рецесия и тази година може да покаже пълен спад на основните показатели. "Не става въпрос за никакво възстановяване - за това първо трябва да се разреши конфликта в Украйна", убеден е авторът на анализа.

В статията се отбелязва, че през следващата година Европа ще продължи да се бори с "тежък икономически студ". Цзябао има предвид енергийната криза, високата инфлация и свиването на обработващата промишленост. Има и редица други фактори, които пречат на възстановяването на икономиката на континента, посочва той.

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Държавната подкрепа за реалния сектор и работещите може да спре

Според последните прогнози на ЕК, за цялата еврозона ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. ще бъде само 0,3%, т.е. доста под прогнозата от 2,3% в пролетния доклад за икономическите перспективи", пише изданието. Отбелязва се, че при оценката на текущата ситуация, много анализатори са доста по-песимистични, прогнозирайки, че през 2023 г. икономиката на ЕС няма да има растеж, възможен е дори спад.

Що се отнася до инфлацията, според прогнозите на ЕК, темпът й ще намалее през 2023 г., но като цяло ще остане висока - в ЕС може да достигне 7%, а в еврозоната - 6,1%. Европейската централна банка смята, че инфлация в еврозоната ще се повиши от 5,5% на 6,3% през 2023 година.

Ръководителят на Департамента по европеистика в Китайския институт за международни изследвания, Цуй Хундзян, коментира пред китайското издание, че големите надежди на Европа за 2022 г. не са се оправдали. Той обяснява, че правителствата в ЕС са се надявали на бърз икономически растеж и укрепване на икономиката на региона след естественото забавяне поради епидемията от Covid, но вместо това се е наложило да понесат "масивен удар".

Понастоящем целите на Европейския съюз са изместени, като геополитическата криза е във фокуса на вниманието, смята китайският експерт. Държавите се фокусират върху подобряването на инвестициите в сектора за сигурност и разпределението на ресурсите. "Така се наруши естественият процес на икономическо възстановяване в региона", констатира експертът.

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

Поскъпване на златото, отказ от месо...- това са само част от "шокиращите" прогнози на Saxo Bank за 2023 година

А какво прогнозират от датската банка за Китай и Франция?

Освен това, антируските мерки засегнаха сериозно и снабдяването с енергийни ресурси, което беше основата на ръстта на европейската икономика, се отбелязва в материала.

Недостигът на енергоресурси и безпрецедентното покачване на цените им през миналата година, доведоха до висока инфлация, понижаване на стандарта на живот на населението, повишаване на себестойността на промишлената продукция и намаляване на конкурентоспособността на предприятията. Курсът на еврото тръгна надолу, а инвестициите, търговската активност и потреблението, които съставляват "бойното трио" на икономиката, единодушно показаха спад.

"Миналата година без съмнение се оказа една от най-лошите за Европейския съюз. Но през 2023 г. той все още е изправен пред доста голям риск от рецесия", казва Хундзян.

Китайското издание също така отбелязва, че повечето анализатори са уверени, че европейската икономика ще бъде под по-нататъшен натиск поради множество фактори: все още бушуващата енергийна криза, високата инфлация, която не може да бъде снижена, и трудностите, свързани с повишаването на лихвите от страна на ЕЦБ.

Според Цуй Хундзян, за да се възстанови европейската икономика през 2023 г., е необходимо да се разрешат преди всичко сложни противоречия. В допълнение към списъка с вътрешни проблеми, е невъзможно да се пренебрегнат външните предизвикателства. Така че, в случай че напрежението при украинския конфликт не стихне, то ще останат външни фактори, които да влияят негативно върху възстановяването на европейската икономика.

Предстои ли глобална рецесия?

Предстои ли глобална рецесия?

Трите сценария на Световната банка