Руската икономика до момента е загубила над 1 трилион рубли заради пандемията, причинена от Covid-19. Това показва финансов доклад на Федералната служба за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитиран от руските медии. Финансовата загуба за икономиката възлиза на близо два пъти повече от общите щети, причинени от инфекциозни заболявания в страната.

Щетите реално са дори повече. Въпросната сума от 1 трилион рубли се изчислява без да се отчита загубата на непроизведен брутен вътрешен продукт поради "смърт, трайна и временна нетрудоспособност", пише в доклада.

Инфлацията в Русия се изстрелва и вече е най-голямото притеснение в страната

Инфлацията в Русия се изстрелва и вече е най-голямото притеснение в страната

Централната банка планира поредно увеличаване на основния лихвен процент, който може да достигне 6% в края на юли

За 2020-а година финансовите щети заради пандемията са в размер на 997,06 милиарда рубли. А това е точно 1,4 пъти повече от общите щети от други инфекциозни заболявания, изчисляват от федералната служба. Около 183 милиарда рубли от тази сума са изразходвани за лечение на пациенти в болници, други 108 милиарда са изразходвани за тестване на населението.

В момента инфлацията в страната расте, което е и най-голямото притеснение на хората. Поскъпването на хранителните продукти е нараснало с над 7,4%, според данните за месец май. На 19 март Централната банка на Русия повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 4,5%. Това изненада 27 от общо 28 икономисти, анкетирани от Reuters, които не очакваха повишение на лихвения процент. На 23 април Банката на Русия го увеличи с още 50 базисни пункта до 5,0%. На 11 юни лихвата беше покачена с още 50 базисни пункта до 5,5%. Следващата среща на ръководното тяло е насрочена за 23 юли.

Средствата, отпуснати за подкрепа на хората и на бизнеса до момента възлизат на над 515 милиарда рубли.

Отказът на Русия от долара: подигравка с хегемонията на САЩ

Отказът на Русия от долара: подигравка с хегемонията на САЩ

Според Владимир Путин американската валута постепенно губи стойността си

Някои средства от бюджета са насочени директно към предоставянето на медицинска помощ на пациенти с COVID-19 - това са около 189,452 милиарда рубли.