Индексът на потребителските цени в Русия през май нарасна с 6,0% на годишна основа, предаде Zero Hedge. Това е с цели 2 процентни пункта над целта на Банката на Русия, която се опитва да постигне ИПЦ от 4,0%.

Така САЩ не изостава далеч назад, след като през май ИПЦ се повиши с 5%. Това беше най-високата му стойност от август 2008 г. досега.

Анкетите в Русия показват, че поскъпването на хранителните е най-голямото притеснение в страната. През май техните цени се повишиха със 7,4%.

Но докато централните банкери в САЩ приказват, че инфлацията е "временна", в Русия до голяма степен обратен подход.

На 19 март Централната банка на Русия повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 4,5%. Това изненада 27 от общо 28 икономисти, анкетирани от Reuters, които не очакваха повишение на лихвения процент. На 23 април Банката на Русия го увеличи с още 50 базисни пункта до 5,0%. На 11 юни лихвата беше покачена с още 50 базисни пункта до 5,5%. Следващата среща на ръководното тяло е насрочена за 23 юли.

Прогнозите са, че централният банкер на Русия Елвира Набиулина ще увеличи лихвите и тогава. По-рано в интервю пред Bloomberg тя каза, че се обмисля покачване на основния лихвен процент от между 25 базисни пункта и 1 процентен пункт. Така основният лихвен процент в страната може да достигне и 6% в края на следващия месец.

"Виждаме, че инфлацията остава повишена и че инфлационните очаквания са доста високи", каза тя.

Първоначалните фактори за този прилив на инфлация бяха отслабването на рублата през миналата година и повишаването на цените на суровините и храните, припомнят от Zero Hedge. Само заради тях може да не се стига до намеса в паричната политика, каза тя.

Но сега инфлационните очаквания остават повишени, което създава второстепенни ефекти, смята Набиулина.

"Ето защо виждаме, че ускорението на инфлацията не е преходно, както в много други страни, а е по-устойчиво", каза тя. "Затова смятаме, че трябва да действаме с повишаване на лихвения процент. Сигнализирахме на пазарите, че може да са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти за ограничаване на инфлацията и сега виждаме, че това е оправдано."

По думите ѝ икономиката на страната се възстановява много бързо. Ръстът на търсенето изпреварва растежа на предлагането и това създава допълнителни стимули за инфлацията в страната.