Плановете на Русия постепенно да се откаже от използването на американски долари в международни сетълменти предизвикаха заинтересована реакция по целия свят, доста в Европейския съюз и най-вече в Китай. Това е логично, защото в миналото Москва многократно е прехвърляла част от резервите си към юана, припомня руското Радио Sputnik.

Евро вместо долар

През последните седмици руските власти многократно заявяват, че страната има крайна нужда от това да премине към договорни задължения в национални валути. Президентът на Русия Владимир Путин вече позволи на еврото да бъде използвано за закупуването на руски газ от Европа. Според президента доларът се е превърнал в инструмент на конкурентна и политическа борба и следователно губи стойността си.

САЩ не се страхуват от отказа на Русия да използва долара. Поне засега

САЩ не се страхуват от отказа на Русия да използва долара. Поне засега

Според руски икономисти авторитетът на американската валута пада за сметка на еврото

Китайският юан

През февруари тази година Москва преобразува структурата на Националния фонд за богатство, като увеличи дела на юана в него до 15%. Съответно делът на долара беше намален. През 2019-а година Централната банка на страната рязко увеличи "присъствието" на юана в златните и валутните резерви на Русия.

Заради търговската война на САЩ с Китай и падането на обменния курс на китайската валута Москва понесе финансови загуби. Въпреки това увеличението на дела на юана в резервите на Руската федерация продължава, докато това доларът намалява все по-драстично.

Националните валути

Идеята за използване на национални валути, по-специално при закупуването на руски суровини, намира оживен отзвук в различните страни. Преди всичко в Китай. За Пекин това е доста рационален избор.

Еврото измести долара като най-популярна световна валута

Еврото измести долара като най-популярна световна валута

Британският паунд продължава да губи блясъка си заради Brexit

Според Китай "дедоларизацията на Русия е протест, подигравка и презрение към американската финансова хегемония и няма да има осезаемо въздействие върху страната, тъй като рублата като платежно средство е доказала своята стабилност". Освен това обемът на руско-американското икономическо сътрудничество не може да се нарече висок, за разлика от партньорствата на страната с Европа и Китай.

През последните 10 години глобалните сетълменти в американска валута са намалели от 50% на 43%. Спад от 70 на по-малко от 60% е дялът на щатския долар в световните резерви. Според SWIFT през октомври 2020-а година за първи път от много години еврото надмина долара при парични преводи, обслужвани от тази система.