Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване за месец август допълниха информацията за летния сезон и вече с увереност може да се твърди, че туристическият сектор преодоля последствията от пандемията и ограниченията. През август 2022 г. местата за настаняване нарастват с 25% спрямо август 2020 г. и със 7% спрямо 2019 година. Броят на леглата също нараства и също достига пиковата си стойност - над 330 хил. легла - с 28% повече спрямо 2020 г. и с 2% над 2019 година.

Снимка 591102

Източник: ИПИ

Реализираните нощувки се увеличават стабилно след срива през 2020 година. Все още не могат да достигнат тези отпреди кризата и това се дължи изцяло на по-малкото посещения от чуждестранни туристи. Броят на нощувките от български летовници обаче се повишава значително както спрямо първата година на пандемията (с 25%), така и в сравнение с годината преди нея (с 13%).

Снимка 591103

Източник: ИПИ

Идентична е ситуацията с броя на пренощувалите лица. Българите нарастват с около ¼ спрямо август 2020 година. Чужденците намаляват спрямо 2019 г., но спрямо 2020 г. нарастват почти тройно. Повечето чужденци продължават да посещават предимно по-големи хотели с повече звезди в обичайните дестинации, но при българските туристи се вижда изместване към почивки в по-малки хотели и къщи за гости. Нарастването на местата за настаняване, леглата, реализираните нощувки и нощуващите е най-високо в Северозападния район (основно в областите Враца и Монтана) и в Южния централен район (основно в областите Кърджали и Хасково).

Потвърдено: влизаме в Турция само с лична карта с цел туризъм и транзит

Потвърдено: влизаме в Турция само с лична карта с цел туризъм и транзит

Това се казва в указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, потвърден и от българското въвшно министерство

Повишаването на туристите и броя на нощувките води и до увеличаване на приходите от нощувки. През август 2022 г. те са над 450 млн. лв. - с 127%, или над 250 млн. лв., повече от тези през 2020 година. Ръст има и спрямо август 2019 година (19%). Приходите от нощувки на чуждите граждани са по-високи заради ориентирането им предимно към по-големи хотели. През август 2022 г. българите са платили средно по 58 лв. на нощувка, а чужденците - 83 лева. От курортните комплекси най-много спрямо август 2020 г. са се увеличи приходите на Слънчев бряг и Златни пясъци, които разполагат и с най-голяма леглова база.

Снимка 591104

Източник: ИПИ

През тазгодишното лято туризмът най-после се възстанови от пандемията и последвалата криза, която се отрази в голяма степен именно на сектора. Чуждестранните летовници се завръщат и са предимно в големите хотели. Българските туристи са значително повече от преди пандемията и част от тях се насочват към по-малки населени места с къщи за гости и семейни хотели. Приходите в бранша нарастват значително и стабилно. Сега за сектора остават старите проблеми, свързани с презастрояването, ниското качество, липсата на кадри.

Гръцкият туризъм се възстановява, но високата инфлация го удря отново

Гръцкият туризъм се възстановява, но високата инфлация го удря отново

Бpaншът все пак очаква пpиxoдитe дa cĸoчaт c 80% cпpямo тeзи oт 2019 година