След като фючърсите на бенчмарковите сортове американски лек и брент с доставка през юли поскъпнаха до съответно 33,92 и 36,41 долара за барел, днес и двата започват търговията на червено. При американския лек спадът е от 5,42% до 32,08 долара за барела, а при брент - от 4,72% до 34,55 долара за барел.

Същевременно коронавирусът продължава да оказва негативен ефект върху производителите, в случая на някои от тях - пряко. Добивът на Казахстан спадна с 1,7 млн. барела дневно, след като броят на работещите с положителен тест за заболяването, работещи в полето Тенгиз, което е сред най-големите в страната, нарасна до 935 души.

Добивът от полето обикновено възлиза на 600 хил. барела дневно, посочват от Oilrpice, а ударът от болестта доведе до значително по-голям спад на производството, отколкото Казахстан се беше договорил като част от ОПЕК+. Според споразумението между производителите, страната трябваше да свие продукцията си с 400 хил. барела дневно.

Заради ниските цени: Една трета от петрола в Северно море е прекалено скъп за добиване

Заради ниските цени: Една трета от петрола в Северно море е прекалено скъп за добиване

Дори и след възстановяването на цените от срива през април

"Ситуацията е уникална на глобално равнище, защото в Тенгиз и офшорното находище Кашаган оперират глобални суперкомпании - в Тенгиз това е Chevron, а в Кашаган - Shell, Total и Exxon", посочват от изданието.

Заради трудностите на глобалния петролен пазар и срива на цената, която е с 50% по-ниска днес, отколкото в началото на годината, Shell предприе безпрецедентна мярка, която за последен път е използвана през 1945 г. - гигантът понижи с две трети дивидентите, които ще плати за 2020 г. Тя също сви и разходите си през март с 5 млрд. долара спрямо година по-рано, като те възлизаха на 20 млрд. долара.

Същевременно компанията започна да предлага на служителите си да получат доброволно компенсации за напускане на работата си и обяви, че може да прибегне до съкращаването на още служители. "Ще преминем през задълбочен анализ на компанията и, където е необходимо, ще коригираме организацията си, за да се адаптираме към различното бъдеще и да излезем от него по-силни", посочиха от Shell пред Bloomberg.

КЗК запечата заключен офис на петролната асоциация

КЗК запечата заключен офис на петролната асоциация

Комисията не открила никой от БПГА на телефоните в сайта

Само в Тексас проблемите на петролния сектор доведоха до 30 хил. нови безработни от петролната и газовата промишленост. Прогнозата е, че техният брой ще продължи да се увеличава през следващите месеци.