След излитането на цените в понеделник котировките на петрола леко спаднаха във вторник на фона на продължаващите опасения за отслабване на търсенето поради нови ограничения в Европа и САЩ, причинени от разрастването на пандемията от коронавирус.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,19 ч. българско време) се понижава с 0,14 долара спрямо нивата при затваряне в понеделник и се търгуват на ниво 42,30 долара за барел. В предишната сесия Brent подскочи с $2,95 (7,5%), отчитайки най-силната еднодневен ръст в долари и проценти от 1 юни насам, сочат данните на Dow Jones Market Data.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI във вторник сутринта поевтиняха при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,20 долара, до 40,09 долара за барел. Ден по-рано тези контракти поскъпнаха с 3,15 долара (8,5%), което беше максимален еднодневен ръст в долари и проценти от май.

И двата референтни сорта суров петрол вчера достигнаха най-високите си ценови нива от 22 октомври.

Нарастването на цените на петрола се дължи до голяма степен на комбинация от два фактора - "обнадеждаващи новини за ваксината и покачването на фондовите пазари по света", заяви финансовият директор на Velandera Energy Маниш Радж, цитиран от MarketWatch. Според него обаче цените само са компенсирали загубите през последните две седмици.

В понеделник стана известно , че коронавирусната ваксина, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech, демонстрира повече от 90% ефективност по време на тестовете.

Новината предизвика нарастване на търсенето на световните пазари за акции и други активи, считани за рискови, принуждавайки инвеститорите да продават традиционни безопасни активи като облигации и злато, пише MarketWatch.

Цените на петрола също бяха подкрепени от "известна яснота" относно резултата от президентските избори в САЩ, каза Роби Фрейзър, старши анализатор на суровини в Schneider Electric.

Официалните резултати от изборите все още не са обявени, но вече е ясно, че кандидатът на демократите Джо Байдън спечели достатъчно гласове, за да стане новият президент на САЩ. Инвеститорите вярват, че пристигането на Байдън в Белия дом ще увеличи вероятността от нов солиден пакет от мерки за икономическа подкрепа, които ще му помогнат да се справи с последиците от пандемията COVID-19.