София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители през изминалата 2017 година.

В сравнение с предходната година те са се увеличили с 15,2%, което поставя българската столица след Истанбул, където ръстът е в рамките на 16,8%. Градът обаче е преди някои от най-желаните дестинации на Стария континент като Лисабон, Париж и Мюнхен.

Това сочи Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard за 2017 година.

Туристи, колкото населението на Румъния: Толкова хора посрещна най-популярната дестинация

Туристи, колкото населението на Румъния: Толкова хора посрещна най-популярната дестинация

През миналата година посетителите там са надхвърлили 20 милиона

Данните показват още, че за периода между 2009 и 2017 година нощувките на чуждестранни туристи в София записват средногодишен ръст от 9 на сто. Това поставя столицата на пето място в Европа след Букурещ, Лисабон, Минск и Санта-Круз-де-ла-Палма.

Снимка 382677

Източник: Mastercard

От друга страна според проучването българите пътуват най-много до Гърция, Италия и Турция. Близо 50 на сто от пътуващите нашенци се отправят към първата ни южна съседка, а съответно 28 и 27 на сто от тях са посетили останалите две държави.

"През 2018 година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което бележи ръст в сравнение с 2017 година (55%)", допълват още от Mastercard.

"Когато пътуват в чужбина, българските картодържатели плащат с карта предимно за настаняване (69%) и пазаруване (68%) като потребителите използват кредитна карта предимно за нощувки, а дебитната за покупки в магазини", се казва още в документа.

В допълнение се посочва, че в ресторантите българските потребители плащат предимно с кредитна карта, а от друга страна дебитната се ползва предимно за купуване на билети за музеи, клубове, увеселителни паркове и други.