Югоизточна Азия продължава да бъде силна притегателна точка за туристите по света, като Банкок отново е дестинация номер 1 в глобален мащаб. През миналата година тайландската столица е била посетена от 20,05 милиона души. Това показва последното издание на изследването на Mastercard Global Destination Cities Index.

Казано по друг начин, по улиците на града през 2017 година са се разходили два пъти повече хора от населението на Банкок или малко повече, отколкото е цялото население на Румъния, например.

Най-вероятно тайландската дестинация ще задържи лидерската си позиция, като прогнозите за 2018 година са броят на туристите там да се увеличи до 9,6%.

Втори по популярност е Лондон с 19,83 милиона посетители, следван от Париж и Дубай със съответно 17,44 и 15,79 милиона посетители за разглеждания период.

В топ 10 на най-посещаваните дестинации влизат още Сингапур, Ню Йорк, Куала Лампур, Токио, Истанбул и Сеул.

Снимка 380320

От друга страна обаче доста по-различни са дестинациите, които успяват да генерират най-големи приходи от туризъм. Абсолютен първенец тук е Дубай, където средният разход за ден престой достига впечатляващите 537 долара.

За миналата година общо приходите от туризъм на Дубай са в размер на 29,70 милиада долара или с около милиард по-малко, отколкото е генерирала цялата икономика на Парагвай през миналата година.

След емирството на второ място със близо три пъти по-нисък дневен разход се нарежда Мека. След нея са Лондон, Сингапур и Банкок.

Infographic: Dubai Is The World's Top City For Visitor Spending  | Statista You will find more infographics at Statista