Продажбите на електрически автомобили Volkswagen в Европа са спаднали с почти една четвърт през първите три месеца на годината, а причината е, че потребителите се връщат към традиционните автомобили.

Според компанията и последната й финансова актуализация от 10 април, продажбите на изцяло електрически превозни средства са намалели с 24% в Европа, а в същото време продажбите в Китай са нараснали с 91% на годишна база.

Volkswagen обаче заяви, че е увеличила доставките си с 3% до 2,10 милиона автомобила, като основните двигатели на този растеж са Китай, Южна Америка и Северна Америка.

"Продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене се увеличиха с 4% до 1,97 милиона броя, компенсирайки лекия спад от 3% до 136 400 изцяло електрически превозни средства (BEV). В този сегмент силният растеж в Китай от 91% не компенсира напълно спада в Европа, който беше 24%.

Производител №1 на автомобили в Китай ще съкрати хиляди служители в съвместните предприятия с GM и Volkswagen

Производител №1 на автомобили в Китай ще съкрати хиляди служители в съвместните предприятия с GM и Volkswagen

Подобен вид съкращения от държавни компании в Китай са изключително редки

И все пак поръчките за електрически превозни средства BEV в Западна Европа се увеличиха в периода януари - март. Бяха поръчани повече над два пъти повече изцяло електрически модели, отколкото през същия период на миналата година", се казва в изявление на компанията, цитирано от Euronews.

"В пазарна среда, която остава предизвикателна, Volkswagen Group постигна стабилно представяне по отношение на доставките през първото тримесечие. Нашето диверсифицирано продуктово портфолио ни дава необходимата гъвкавост, за да компенсираме колебанията в търсенето в определени сегменти - какъвто е в момента случаят с изцяло електрическите МПС ", коментира Хилдегард Вортман от Volkswagen, член на изпълнителния комитет по продажбите.

Защо европейците се връщат към бензина?

През февруари Европейският парламент гласува за одобряване на нов закон, забраняващ продажбата на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

Това би трябвало да ускори прехода на блока към електрически превозни средства.

Volkswagen и китайската Xpeng готвят два нови модела електромобили за 2026 година

Volkswagen и китайската Xpeng готвят два нови модела електромобили за 2026 година

Двете компании подписаха споразумение за сътрудничество и ще започнат съвместно да се снабдяват с части за превозни средства

Въпреки това продажбите на електрически превозни средства намаляха в Европа през първото тримесечие на 2024 г., заради някои предизвикателства, като висока цена и липсата на инфраструктура за зареждане.

И световният икономически форум отбеляза как изоставането в изграждането на инфраструктура за зареждане продължава да влияе на пазара.