Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години. Това прогнозира икономистът Стоян Панчев пред Нова телевизия.

"Очакваше се към края на годината да имаме достигане на пик на инфлацията. Сега сме на 17,6%. Миналия месец бяхме на 18%. По-дългосрочната картина ни показва, че имаме продължаващо намаляване на темпа на ръст на цените. Не става въпрос са по-ниски цени, а ръст на цените, който е по-бавен", обясни той. Според икономиста обаче това най-вероятно се дължи на негативни процеси като стагнация на икономиката или лека рецесия.

Панчев очаква, че периодът на висока инфлация на годишна база ще продължи до 10 години. "Историческите данни ни показват, че при предишни такива ситуации, периодът за спад на инфлацията се удължава. 5 до 10 години ще имаме завишена инфлация, може да е 4%, 5% или 6%, може и като сега", посочи той.

За да стигнем до спад на цените, трябва да видим много сериозна рецесия или да имаме голям технологичен пробив в доставянето на енергия, заяви Стоян Панчев.

Той не приема таваните на цените като ефективна мярка. "Те може временно да задържат цените, но след това настигат предишното им ниво", уточни Панчев. Според него добра форма на подпомагане на доходите са ваучерите за храна.

"Една от добрите новини е че пазарът на труда е по-скоро на страната на работещите. Имаме голямо търсене на работници, но по-малко предлагане, това означава, че работещите могат да определят условията", каза още икономистът. "Отидете и си поискайте увеличение на заплатата", призова той.