Потреблението беше един от двигателите, който превърна Индия в една от най-бързо развиващите се икономики в света. С население от 1,3 милиарда души експертите очакваха страната да поглъща всякакви суровини и стоки - от желязо до iPhone-и, привличайки инвеститори, като Apple и Goldman Sachs.

За известно време нещата вървяха гладко и индийците бяха най-уверените потребители в света, а икономиката за 2 трилиона беше най-бързо развиващият се голям пазар. Но едно решение отпреди година промени това.

Тогава премиерът на Индия Нерендра Моди обяви, че ще бъдат премахнати банкнотите с най-голям номинал. Намаляването на цените на петрола и затягането на политиката на Федералния резерв от своя страна могат да упражнят допълнителен натиск върху държавата, пише Bloomberg.

"Има голям брой несигурности, които помрачават краткосрочната прогноза за индийската икономика. Рискът от политически грешки остава висок", посочва Каушик Дас, който е главен икономист за Deutsche Bank в Мумбай.

През първата половина на годината се забелязва остър спад на потребителското доверие в южноазиатската държава, като около 27% от индийците посочват, че приходите им са спаднали, като очакванията на хората вече преминават към песимистичната зона.

"Условията на заетостта са най-притеснителните", посочват от Reserve Bank of India.

За да продължат да консумират със същите темпове, индийците трябва да са сигурни, че ще имат работа. Но за правителството няма да е лесно да ги убеди в това. Според прогнозите работните места в производството ще се свият с около 30 на сто през тази година, а очакванията за наемане на персонал са паднали до 12-годишното си дъно.

В допълнение се забелязва спад в заетостта между 2014 и 2016 година "може би за първи път в независима Индия", посочват местните медии.

От друга страна инвестициите са паднали до най-ниското си равнище за последните 15 тримесечия, а необслужваните активи на банките растат. При такива условия на намаляло потребление, застой на кредитирането и забавянето на растежа вероятно страната ще трябва да въведе стимули. Само времето обаче ще покаже кога ще се случи това.