Страната, която най-много - пет пъти - увеличи вноса на необработени руски диаманти за периода януари-септември на годишна база е Хонконг, с което страната влезе в челната петица на най-големите вносители за първи път от 2017 г. В същото време, Индия изпревари Белгия при покупките на тези скъпоценни камъни, според изчисления на РИА Новости по данни на националните статистически служби на страните.

Така, Хонконг увеличи пет пъти вноса на диаманти от Русия за деветте месеца на тази година - до рекордните 252,3 милиона долара. Тази година за първи път от 2017 г. насам Хонконг се завърна в списъка на петте най-големи купувачи на тези скъпоценни камъни.

Индия, която през последните няколко години отстъпваше на Белгия по обем на покупките на руски диаманти, я изпревари за посочения период, като увеличи вноса с 16% - до почти милиард долара. В същото време Белгия, напротив, го намали с над 75%, до 315 милиона долара.

Рязко са увеличили покупките си на руски диаманти Армения - с 50% до 200 млн. долара, а Китай - близо три пъти, до 40,7 млн. долара.

Малки покупки на руски диаманти са направили също ЮАР, Япония, Макао, Азербайджан, Мавриций и САЩ.

ОАЕ, които за миналата година станаха най-големият купувач на руски диаманти - с покупки за 1,6 милиарда долара, сегя не разкриват какви са покупките им.

Ако те се изключат от изчисленията, то за януари септември Индия се става основен купувач на скъпоценни камъни от Русия, следвана от Белгия, Хонконг, Армения и Китай.

Цените на диамантите продължават да падат по-бързо отвсякога: каква е причината

Цените на диамантите продължават да падат по-бързо отвсякога: каква е причината

Гигантът De Beers намалява някои цени с над 40%