Цените на един от най-популярните видове необработени диаманти в света падат с невиждани до момента темпове, съобщават световните агенции. Причината: Все по-голям брой американци, които са сред най-големите клиенти на диамантената индустрия, избират годежни пръстени, направени от лабораторно отгледани "скъпоценни" камъни.

Лидерът в този бизнес - гигантът De Beers, настоява, че "сегашната слабост е естествен спад в търсенето, след като по време на пандемията купувачите, които не са били вкъщи, са покачили цените, като особено уязвими са били по-евтините годежни пръстени", пише Bloomberg, цитирайки изявление на компанията.

Наистина търсенето на диаманти в целия свят отслабна след пандемията, тъй като потребителите отново харчат повече за пътувания и преживявания, докато икономическите насрещни ветрове намаляват разходите за лукс. Въпреки това, популярните в САЩ по-евтини едно- или двукаратови брачни пръстени тип "солитер" отбелязаха много по-рязък спад на цените, отколкото останалата част от пазара.

Снимка 534836

Източник: iStock

Как реагира De Beers на по-слабото търсене на диаманти

De Beers реагира на отслабващото търсене, като намали агресивно цените на категорията, известна като "select makeables" - необработени диаманти между 2 и 4 карата, които могат да бъдат нарязани на камъни с размер около половината от този, когато са полирани, като по този начин се получават централни диаманти за сватбени пръстени, които са с високо качество, но не са безупречни.

Компанията е намалила цените в тази категория с повече от 40% през последната година, включително с повече от 15 % през юли.

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

Турска компания може скоро да започне производство на промишлени диаманти в Пловдив

В момента градът е на финалната права за привличане на компанията

Някогашният монополист все още има значителна власт на пазара на необработени диаманти, като продава своите скъпоценни камъни чрез 10 продажби всяка година, при които купувачите - известни като притежатели на права - обикновено трябва да приемат предложените цени и количества.

Синтетичните камъни

Индустрията за синтетични диаманти обръща специално внимание на тази категория, в която потребителите са особено чувствителни към цените, като сега усилията се отплащат в най-големия купувач на диаманти в света. Промяната не означава, че годежните пръстени ще поевтинеят - въздействието е ограничено до пазара на необработени диаманти, непрозрачен свят на миньори, търговци и занаятчии, който е отдалечен на няколко стъпала от етикетите с цените в бижутерийния магазин.

Въпреки това мащабът и скоростта на срива на цените на един от най-важните продукти на диамантената индустрия накараха пазарът да се стресне. Сега въпросът е дали спадът в търсенето на естествени диаманти в тази категория представлява трайна промяна или е просто временно явление.

Цените на диамантите се понижават - причината

Цените на диамантите се понижават - причината

За година понижението е с 14%