Турският стартъп Appsilon Enterprise скоро може да започне производство на промишлени диаманти в лабораторни условия в България. Производството ще бъде в град Пловдив. В момента градът е на финалната права за привличане на компанията, като се конкурира с още няколко дестинации.

Главният изпълнителен директор на Appsilon Enterprise Тайлан Ерол се срещна със заместник-кмета Стефан Стоянов, предаде БНР.

По думите му Пловдив е една от дестинациите за откриване на потенциално производство на компанията, като предстои да бъде направен избор съвсем скоро. Очаква се компанията да вземе решение до края на годината, а до края на 2024-та да започне производствената си дейност.

Смята се, че проектът ще разкрие 100 нови работни места. Според Стефан Стоянов това е типичният профил на съвременните високотехнологични компании - с не повече от 200-250 служители, но произвеждащи продукти с изключително висока добавена стойност.

Според сайта на компанията основната дейност е култивиране на "истински диаманти в лабораторията. Нашите отгледани диаманти са химически и физически идентични с диамантите, добити от земята".

Продуктите на компанията намират приложение в индустрии като производството на чипове и квантови сензори.

Appsilon Enterprise има офиси в Интанбул и в град Делфт, Нидерландия.