Световната търговия е спаднала с 18,5% през второто тримесечие на годината, след като пандемията на новия коронавирус удари тежко глобалната икономика, съобщава Световната търговска организация (СТО).

"Спадът на търговията, който наблюдаваме сега, е исторически голям - всъщност това ще бъде най-стръмният рекорд", коментира генералният директор на организацията Роберто Азеведо. По думите му обаче е важно да бъдем наясно, че картината можеше да бъде много по-лоша от сегашната.

През месец април СТО предупреди, че най-лошият сценарий за глобалната търговия е 32% спад през тримесечието. В крайна сметка глобалният отговор срещу кризата доведе до ограничаването на спада.

"Политическите решения са от решаващо значение за смекчаване на продължаващия удар върху производството и търговията и те ще продължат да играят важна роля за определяне на темповете на икономическо възстановяване. За да се възстановят силно производството и търговията през 2021 година, всички фискални, парични и търговски политики ще трябва да продължат да се дърпат в същата посока", допълни Азеведо.

Световната търговия може да се срине с над 30%

Световната търговия може да се срине с над 30%

Оптимистичният сценарий на СТО е за спад от 13%