Световната търговска организация (СТО) предвижда смразяващ спад в международната търговия тази година, предава BBC. В нов доклад организацията предвижда свиване от между 13 и 32% през тази година.

Според СТО, спадът най-вероятно ще надхвърли отчетения по време на финансовата криза преди десетилетие. Генералният директор Роберто Азеведо описа данните като "грозни".

"Неизбежният спад в търговията и икономиката ще имат болезнени последствия за домакинствата и бизнеса", посочи той, припомняйки, че заразата е достатъчно опасна сама по себе си.

Спад от 13% в търговията на стоки се описва в доклада като оптимистичен вариант. В него международната търговия ще се възстанови през второто полугодие, но това означава, че през следващите месеци икономиките ще трябва да постигнат значителен прогрес.

Подобно развитие е далеч от гарантирано и докладът включва и далеч по-песимистичен сценарий, в който сривът може да достигне една трета от нивата от 2019 г. И предупреждава, че несигурността е огромна и е съвсем възможно да бъде отчетен по-драстичен спад и през 2020, и през 2021

В доклада се посочва, че растежът в световната търговия вече се е забавил значително към края на годината, а през последните три месеца дори е се отчита забавяне от 1% спрямо същия период на предходната година.