Глобалната търговия със стоки се увеличава значително тази година след миналогодишната рецесия, причинена от Ковид пандемията. Индексът на търговията със стоки в момента е 110.4 пункта по 100-точкова скала - рекордно високо от 2016 г. ниво. Това се казва в съобщението публикувано от Световната търговска организация (СТО) в Женева в сряда, 18 август.

Докладът на СТО показва, че показателят "Барометър на търговията със стоки", който отразява тенденциите в световната търговия, показва, че тази година нивото е с 20 пункта по-високо от стойността през миналата година. Това говори за силата на търговската експанзия след шока, причинен от пандемията COVID-19 през изминалата година.

Според СТО през последния месец всички компоненти на барометъра показват тенденция над тренда и са се увеличили, което показва обширния характер на възстановяването, според организацията.

Ускореният среден ръст на търговията беше се дължи на показатели като "въздушни товари" (114.0), "контейнерно корабоплаване" (110.8), "суровини" (104.7). Освен това показателят "продукти на автомобилната индустрия" нарасна до 106,6, въпреки че продажбите на превозни средства са спаднали в някои страни.

Трябва да се отбележи, че настоящите показатели на "Барометъра за търговия със стоки" са в съответствие с прогнозите, които организацията публикува на 31 март. Според мартенските прогнози на СТО, тази година ръстът на обема на стокообмена в света трябва да бъде 8%, след спад от 5,3% миналата година поради пандемията.

"Барометърът за търговия със стоки" отразява в реално време траекторията на търговията със стоки спрямо последните тенденции, а също така е основният индикатор за промени в растежа на световната търговия 2-3 месеца преди публикуването на статистически данни за обема на търговията, обясняват от СТО, цитирани от vesti.ru.

Методиката обединява различни показатели в индекс, който показва най -вероятната траектория в близко бъдеще. Ако барометърът е 100 пункта, това означава, че прогнозираното развитие на търговията е в съответствие с последните тенденции. Индикатор над 100 пункта показва, че ръстът на търговията ще се ускори. Ако показателят е под 100 пункта, това означава, че ръстът на търговията ще се забави.