Цените на храните през октомври в света се повишиха за първи път от май 2019 година. Това е предизвикано от рязкото поскъпване на захарта и зърнените култури, както и от повишаване цените на месото и растителното масло, съобщи Организацията на ООН за храни и земеделие (FAO).

Общият индексът на цените на храните на FAO през октомври се повиши с 3 пункта или 1,7% в сравнение със септември - до 172,7 пункта. В годишно изражение ръстът е 6%.

Цената на захарта през месеца има индекс 178,3 пункта, което е увеличение с 9,8 пункта (5,8%) спрямо септември. Такъв рязък ръст се дължи на очакваното намаляване на предлагането през сезон 2019-2020.

Индексът на цените на месото през октомври възлиза на 182,7 пункта, което е с 1,7 пункта (0,9%) по-високо от септември. Както пише в доклада на FAO, покачването на стойността на този показател продължава девети пореден месец.

Цените за растителното масло миналия месец достигнаха своя максимум от октомври 2018 г., или индексът е 136,4 пункта, което е 0,5%, с 0,7 пункта по-високо от стойността на септември. "Това малко увеличение се осигури от растежа на котировките за палмовото масло на фона на по-ниски цени на слънчогледово и рапичното масло", се казва в доклада.

Млечните продукти поевтиняват през октомври. Индексът на техните цени е 192 пункта, което е с 1,4 пункта или с 0,7% по-нисък от предходния месец, но все пак с 5,6% по-висок от преди година. FAO отбеляза, че показателят продължава да намалява вече втори пореден месец на фона на "доста рязко намаляване на котировките на сирената".

Международните цени на пшеницата рязко се повишиха през октомври в резултат на засилената търговия и по-ниските зърнени реколти в Аржентина и Австралия, отбелязват експертите от FAO. Индексът на цените на зърнените култури през октомври възлиза на 164 пункта, което е почти със 7 пункта (4%) по-високо от данните за септември.