Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че икономиката е можела да нарасне с много по-бърз темп през миналата година, ако Федералният резерв не бе повишил лихвените проценти.

В телевизионно интервю държавният глава заяви, че ръстът на брутния вътрешен продукт на страната е можел да "достигне 4%, вместо 3,1%". Икономиката на САЩ записва солиден растеж от 2,9% за 2018 г. и 3,1% за четвъртото тримесечие, спрямо година по-рано, показват данните на търговския департамент, цитирани от Associated Press. Окончателните данни ще бъдат публикувани на 28 март.

В сряда Федералният резерв заяви, че не очаква да повишава лихвите през тази година. Само преди три месеца централната банка прогнозираше две повишения през 2019 година. Освен това Фед ще спре да продава облигации и други активи през септември.

Запитан дали е имал влияние върху тези решения, Тръмп посочи, че е бил прав да настоява, но няма значение дали критиките му са били фактор при взимането на решенията от Фед.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че промяната се дължи на забавянето на световната икономика и новите рискове пред САЩ.