Американският президент Доналд Тръмп се закани да увеличи митата за продуктите Mac Pro на местния технологичен производител Apple, ако компанията премести производството им от Тексас в Китай.

Намерението на Тръмп стана ясно от пост в Twitter в петък. В него той заявява, че няма да приеме решението на компанията да започне да произвежда Mac Pro в Китай, пише Associated Press. От компанията наскоро пратиха писмо до президента, в което предупреждават, че американската икономика и нейната способност да се съревновава с други страни ще бъдат повлияни, ако за продуктите на Apple се приемат по-високи тарифи.

Компанията, основана в Купертино Калифорния, сглобява своите Mac Pros в Остин, Тексас от 2013 година насам, но през миналия месец се появи информация, че производителят възнамерява да премести тази продукция във фабрика в Шанхай. Като причина от Аpple посочват, че не могат да намерят достатъчно квалифицирани кадри в Тексас.

От Аpple са отказали коментар, като са заявили, че продуктите Mac Pro ще продължат да се проектират в Калифорния. Няма яснота обаче къде ще се сглобяват компютрите в бъдеще. В своята публикация в социалната мрежа, Тръмп е заявил, че те ще продължат да се правят в САЩ, ако Apple не иска да ѝ бъдат наложени 25% мита върху продуктите, произведена в Китай.

Само няколко часа по-късно президентът на Щатите заяви, че страната трябва да е приоритет за компаниите, чиито централи се намират в нея. Тръмп се закани да отвърне на Франция относно новите мита, които Париж наложи на големите технологични компании, продаващи реклами онлайн.

Ако някой наложи мита върху компаниите, това трябва да е САЩ, той написа в Twitter. Тръмп засегна и темата за качеството на виното, като заяви: "Винаги съм твърдял, че американското вино е по-добро от френското."

Инвеститорите не изглеждат притеснение от заканата на Тръмп срещу една от най-големите технологични компании в света. Акциите на Аpple се покачиха от 1,22 до 208,24 долара в петък.

Реакциите вероятно щяха да са доста по-различни, ако Тръмп беше заявил, че митата ще засегнат най-продаваните продукти на марката като iPhone, които от доста време се сглобяват в Китай. Mac компютрите в момента представляват много малка част от бизнеса на компанията спрямо ранните години, когато компютрите бяха основната продукция.

Mac устройствата представляват 6% от световния пазар на персонални компютри през второто тримесечие на годината, нареждайки се след марките Lenovo, HP и Dell в САЩ според изследователската фирма Gartner.

Apple търси тласък на продажбите в Китай с нов проект

Apple търси тласък на продажбите в Китай с нов проект

Проектът е "ускорител" за разработчици и е подобен на този в Индия