Икономиката на Съединените американски щати е най-голямата в света - с цели $7 трилиона повече от втората, Китай. Толкова е голяма, че ако всеки щат бе отделна държава, един от тях щеше да е петата най-голяма икономика в света - преди Великобритания, Франция, Индия и много други.

Даже цели три американски щата успяват самостоятелно да изпреварят най-голямата държава по площ в света - Русия. Със своите 17 098 242 кв. км. тя заема почти 11,5 процента от цялата сухоземна площ на Земята.

По отношение на икономиката обаче, Русия далеч не се представя толкова добре. В световно отношение тя е 12-та с прогнозиран брутен вътрешен продукт (според МВФ) за 2018 година от $1,58 трилиона.

В същото време щатът Калифорния записва брутен вътрешен продукт от $2,9 трилиона за последните 12 месеца до края на първото полугодие на годината - и продължава да расте и да е двигател на цялата американска икономика, благодарение на високотехнологичните си продукти с висока добавена стойност.

Тексас се класира на втора позиция с $1,75 трилиона, а на трета - Ню Йорк с $1,67 трилиона.

Самата Калифорния е по-голяма дори от икономиката на Великобритания. В същото време Тексас изпреварва Канада, а Ню Йорк - Южна Корея.

И все пак не всички щати са толкова добре развити. България изпреварва цели шест от тях по размер на икономиката - Северна Дакота, Аляска, Южна Дакота, Монтана, Уайоминг и Вермонт, който отчита по-малко от $32 милиарда БВП.