Цените на петрола леко спадат в сряда сутринта след стабилното им покачване през предходната сесия. Търговците очакват публикуването на данни от Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на стоковите енергийни резерви в страната.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани в нощта на вторник срещу сряда, показаха намаление на търговските запасите от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 14 юли, със 797 000 барела. Консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, предвиждаше спад на запасите с 2,25 милиона барела след увеличение от над 3 милиона барела седмица по-рано.

Днес към 9:14 часа българско време септемврийските фючърси за европейския еталон Brent поевтиняха с $0,07 на лондонската борса ICE Futures, до $79,56 за барел. Във вторник цената на този сорт се покачи с $1,13 (1,4%) до $79,63 за барел.

В същото време августовските фючърси за американския петрол WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се продават с $0,21 по-малко, по $75,54 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпна с $1,6 (2,2%) до $75,75 за барел.

Запасите в терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, са намалели с 3 милиона барела миналата седмица, според данните на API. Спадът, ако бъде потвърден от официалните данни, ще бъде най-големият от октомври 2021 г.

Анкетираните от The Wall Street Journal анализатори очакват намаление стоковите резерви от петрол в САЩ миналата седмица с 1,8 милиона барела, на бензин - с 1,1 милиона барела, а също така очакват увеличение на запасите от дестилати с 200 000 барела.