Според данните от понеделник сутринта цената на суровия петрол Brent е нараснала над 70 долара за барел. По-рано в хода на търговията котировките за северноморския европейски еталон надхвърлиха 71 долара за барел за първи път от 8 януари 2020 година.

Към 9,325 часа българско време сорта Brent се търгува по 70,55 долара за барел, което е с 1,19 долара по-скъпо от затварянето на сесията в петък.

В същото време цената на априлските фючърси на WTI нарасна с 1,6% или с 1,07 долара или до 67,15 долара за барел.

Петролните котировки ускориха своето покачване още петък след оценяване на резултатите от заседанието на ОПЕК + предния ден. За първи път от януари 2020 г. цената на сорта Brent достигна 69 долара за барел. Американският еталон WTI се търгуваше на най-високото си ниво от април 2019 г., отбелязва Trading Economics.

Министрите на страните от ОПЕК +, неочаквано за пазара, отказаха да увеличат производството на петрол през април с 500 хиляди барела на ден, а Саудитска Арабия удължи собствените си доброволни ограничения от 1 милион барела на денощиеза още един месец, обещавайки да върне тези обеми на пазара, когато сметне за добре.

Русия и Казахстан отново получиха изключение от правилото и може да увеличат производството от април.

Така през следващия месец пазарът ще получи десет пъти по-малко допълнителни обеми от очакваното - само 150 хиляди барела на ден.