Цените на петрола спадат по време на търговията в петък сутринта, след като се понижиха с около 2% през предишната сесия.

Търговците оценяват прогнозите за търсенето на фона на продължаващите опасения относно негативното въздействие на новия омикрон коронавирусен вариант върху икономиката, пише Trading Economics.

Днес към 9:15 ч. българско време цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures бе $74,01 за барел, което е с $0,41 по-малко от тази в края на предишната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,4 (1,9%) - до $74,42 за барел.

Цената на фючърсите на суров петрол WTI за януари при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към този момент възлиза на $70,63 за барел, което е с $0,31 по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. До приключването на търговията в четвъртък стойността на тези договори намаля с $1,42 (2%) и възлиза на $70,94 за барел.

Редица държави започнаха да налагат нови ограничения поради нарастването на броя на заразените от Ковид 19.

Правителството на Обединеното кралство по-рано тази седмица препоръча на компаниите да прехвърлят служителите към работа от разстояние. Дания затвори ресторанти, барове и училища, а Китай забрани груповите пътувания от провинция Гуандун.

Пазарът също така запазва загрижеността си за икономиката на КНР на фона на проблемите на големите строителни компании в страната.

Междувременно доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван по-рано тази седмица, показва по-малко от очакваното намаление на запасите от суровини в страната.

Както съобщиха в сряда от Министерството на енергетиката, търговските петролни резреви в САЩ миналата седмица са намалели с 241 хиляди барела - до 432,87 милиона барела. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 1,52 милиона барела.

Запасите от бензин в САЩ са се увеличили с 3,88 милиона барела, на дестилати - с 2,73 милиона барела. Анализаторите прогнозираха увеличението им съответно с 2 милиона барела и 1 милион барела.