Цените на петрола продължават да растат в четвъртък сутинта след 5% скок предния ден на фона на плановете на ЕС да наложи ембарго върху вноса на горива от Русия. Фокусът на търговците е срещата на ОПЕК+, която се очаква да доведе до решение за малко увеличение на производството.

Към 9:15 ч. българско време юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $0,96, до $111,10 за барел. В сряда цената на тези контаракти скочи с 5,17 долара (4,9%) до 110,14 долара за барел.

Юнските фючърси за америакнския еталон WTI в същия момент при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се вдигнаха с $0,80, до $108,61 за барел. По време на предишната сесия те поскъпнаха с $5,4 (5,3%) до $107,81 за барел.

Експерти от техническия комитет на ОПЕК+ препоръчаха пактът да се придържа към плана за увеличаване на квотата за добив на петрол с 432 000 барела на ден през юни, съобщиха източници, запознати със ситуацията.

На 5 май от ще се състои министерският комитет на ОПЕК+, който ще разгледа доклада на техническия комитет и ще направи препоръки за пълномащабната среща на министрите на ОПЕК+, която е насрочена за ранния следобед днес.

Както каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда, ЕК счита за необходимо да забрани вноса на целия руски петрол от страните от ЕС в рамките на предстоящия шести пакет от санкции срещу Русия. Bloomberg съобщи също, че европейските страни може да забранят на своите компании да предоставят услуги на Русия при транспортирането на нейния петрол, включително застрахователни услуги.

"Подемът на пазара е много по-слаб, отколкото бихме очаквали поради възможността за такъв сериозен спад в доставките на петрол", каза Даниел Хайнс, стоков анализатор в Australia & New Zealand Banking Group, пред Bloomberg. Санкциите ще доведат съкращаване на предлагането при положение, че Китай ще поеме контрола над сегашните COVID- 19 огнища и облекчи ограниченията. Това ще създаде трудна пазарна ситуация."