Котировките на петрола се покачват във вторник сутринта на фона на несигурността около министерската среща на ОПЕК +, американският еталон WTI например поскъпна с над 2%.

Цената на септемврийските фючърси за сорта Brent към 9:15 ч. българско време на лондонската борса ICE Futures рсана с 0,25 долара до 77,41 долара за барел. В понеделник Brent поскъпна с 0,99 долара (1,3%) до 77,16 долара за барел.

В същото време августовските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с 0,38 долара, до 76,69 долара за барел.

Срещата на министрите на ОПЕК + отново не се състоя в понеделник. Секретариатът на ОПЕК потвърди отмяната на срещата.

"След консултации с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман и заместник министър-председателя на Руската федерация Александър Новак, председател и съпредседател на министерската среща на ОПЕК +, срещата беше отменена. Датата на следващото срещата ще бъде определена по-късно ", се казва в изявлението.

Страните от пакта ОПЕК + за третия ден не може да се споразумее за увеличаване на производството на петрол от август. Причината е позицията на Обединените Арабски Емирстав. Страната не е против увеличаването на производството, но иска да промени изходното ниво на спада в нейното производството на петрол - от 3,168 на 3,8 милиона барела денонощие.