Цените на петрола се понижават в началото на днешната търговия, доколкото инвеститорите отново се фокусираха над устойчивото пренасищане на пазара. И което, ако ОПЕК ние успее да се договори за реално съкращаване на добива, ще продължи да доминира търсенето и предлагането, както и цените на черното злато.

В петък сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 0,24 процента до $45,73 за барел. Котировките за американския еталон в същото време се търгуват около $44,51 за барел, с 0,34 процента под нивото от края на вчерашната търговия.

Трейдъри посочват, че пазарът е притиснат от глобалния излишък при предлагането на петрол, което се запазва вече две години.

В редовния си месечен доклад Международната агенция по енергетика предупреждава, че свръхпредлагането на световния пазар ще продължи и през 2017 г., ако ОПЕК не прибегне до радикално съкращаване на добива.

А напротив, в момента производството се увеличава - през октомври с 800 хиляди барела на денонощие. Рекорден е добивът в момента в страните от ОПЕК, той нараства и в страни извън картела като Русия, Бразилия, Канада и Казахстан.

Например, Нигерия разработва нова политика в тази сфера, която предвижда привличането на частни инвеститори и увеличаване на производството на петрол с 500 хил. барел на ден до 2020 година.

Освен това, върху цените натиск оказва и ръстът на долара, който отново тръгна нагоре след съвземането на пазарите от избирането на Тръмп за президент на САЩ.