Цените на еталонните марки суров петрол умерено се понижават в четвъртък, след като вчерашния ден се повишиха до най-високите нива от началото на март заради данните за спад в американските запаси за трета поредна седмица.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутрин се търгува по 45,24 долара за барел, което е 0,19 долара по-ниско от цената на затваряне на предишната сесия. В сряда тези контракти поскъпнаха с $0,93 (2,1%), до $ 45,43 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време намалява с $0,10, до $42,57 за барел. Предишният ден стойността им се увеличи с $1,06 (2,6%) до 42,67 долара за барел.

Според доклада но американското енергийно министерство, публикуван в сряда, стоковите запасите от суров нефт в САЩ за седмицата, приключила на 7 август, са спаднали с 4,512 милиона барела. Запасите от бензин са намалели със 722 хиляди барела, а на дестилатите - с 2.322 милиона барела. Запасите от нефт в терминала Cushing, които се търгуват на NYMEX, се увеличават с 1,336 милиона барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха статистиката да покаже спад от 4.7 милиона барела в запасите на нефт миналата седмица. Според прогнозата им запасите от бензин са намалели с 2,1 милиона барела, на дестилатите - със 100 хиляди барела.

Междувременно, ОПЕК увеличи прогнозата си за спада в растежа на търсенето на петрол през 2020 г. със 100 хил. барела на ден в сравнение с прогнозата, направена месец по-рано, до 90,6 милиона барела на денонощие, според месечния доклад на организацията.

В четвъртък търговците очакват публикуването на месечното проучване на Международната агенция по енергетика (IEA) за състоянието на петролния пазар.

Пазарът остава силно нестабилен на фона на продължаващото разпространение на коронавируса и страховете от втора вълна на пандемията, отбелязва S&P Global Platts.