Котировките на петрола в петък сутринта леко се покачиха и после пак тръгнаха надолу. А като цяло през изтичащата седмица цената на "черното злато" демонстрира рязък спад на фона запазващите се опасения за световния икономически растеж в условията на търговска война между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за сорта на Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,05, до $59,57 за барел. В четвъртък цената на тези контракти падна с $0,62 (1,03%), до $59,62 за барел.

Американският еталон WTI за декември в същото време на нюйоркската стокова борса поскъпва с $0,08, до $54,26 за барел. В хода на вчерашната търговия неговата цена се понижи с $0,88 (1,6%), до $54,18 за барел.

От началото на тази седмица Brent поевтиня с 3,9%, а WTI - с 4,1%. А като за целия октомври цената на Brent се покачи с 0,9%, а на WTI - с 0,2%.

С наближаването на края на годината негативния натиск върху петролния пазар ще се засилва заради растящите опасения за спад в глобалното търсене на суровината. А шансовете за подем на цените са минимални, ако ОПЕК не предприеме нови мерки за по-голямо съкращаване на добива, отбелязват анализатори.

По информация на Bloomberg властите в Пекин се съмняват във възможността да се сключи пълномащабно търговско споразумение със САЩ. Независимо, че двете страни са близко до подписване на договор за първата фаза за урегулиране на търговските конфликти.