Цените на петрола продължават да спадат във вторник сутринта след срив от 3% предишния ден поради сигнали за отслабване на търсенето в Китай и повишени очаквания за връщане на иранското гориво на световния пазар.

Техеран изпрати на Европейския съюз официален отговор на проекта на споразумение, предложен от Брюксел за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), съобщи Bloomberg. По-рано представител на иранското външно министерство заяви, че основанията за подписване на споразумение, което ще доведе до облекчаване на санкциите срещу страната, може да се появят "в близко бъдеще".

Към 9:10 часа българско време цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 94,22 долара за барел, която е с 0,87 долара по-ниска от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $3,05 (3,1%) до $95,1 за барел.

Септемврийските фючърсите за америаканссия еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 88,63 долара за барел, което е с 0,77 долара по-малко от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник цената на тези договори намаля с $2,68 (2,9%) до $89,41 за барел.

"Натискът върху петролния пазар се оказва от влошаващите се макроикономически прогнози, като се вземат предвид слабите статистически данни от Китай, както и възможността ирански петрол да навлезе на пазара", каза Шон Лим, анализатор в RHB Investment Bank Bhd. "Въпреки това , ако иранската сделка бъде сключена, ще отнеме известно време, така че незабавният ефект няма да е силен."

Официални данни от Китай, публикувани в понеделник, показват, че търсенето на петрол в Китай през юли е било с почти 10% по-ниско в сравнение с година по-рано, поради строгите карантинни ограничения в страната за ограничаване на разпространението на COVID-19. В същото време отчетите за динамиката на продажбите на дребно и индустриалното производство в Китай през последния месец, също публикувани на 15 август, се оказаха по-лоши от прогнозите на експертите.