Цените на петрола в петък се понижават след техния солиден скок в четвъртък, натиск върху търсенето оказва ситуацията около търговските преговори между САЩ и Китай.

Подкрепа за пазара вчера даде информацията на Ройтерс, че участниците в пакта ОПЕК+ на срещата си във Виена през декември най-вероятно ще продължат срока на действие на ограниченията върху добива на суровината. При това Русия ще подкрепи усилията на Саудитска Арабия, насочени към стабилизацията на петролните цени на фона на IPO на гиганта Saudi Aramco,.

Януарските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,34 - до $63,63 за барел. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $1,57 (2,52%), до $63,97 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спада с $0,38, до $58,20 за барел. Вчера те подскочиха с $1,57 (2,75%), до $58,58 за барел.

По данни на The Wall Street Journal, главата на китайската делегация на проговорите със САЩ - вицепремиерът на държавния съвет на Китай Лю Хе още през миналата седмица е поканил американските си колеги за нов кръг разговори в Пекин.

Представителите на САЩ са дали да се разбере, че са готови да се срещнат. Но не биха искали да пътуват толкова далеч, ако Китай не е готов да поеме задължението да изпълни изискването на Вашингтон за защита на интелектуалната собственост, в сферата на технологиите и закупките на селскостопанска продукция.