Цената на петрола на азиатските пазари днес пое надолу, като изтри поскъпването от предходните търговски сесии. Това се случва под натиска на опасенията, че световната рецесия настъпва и въпреки продължаващите проблемите с доставките поради недостатъчни добив от страна на ОПЕК, хаоса в Либия и санкциите срещу Русия, предават международните агенции.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през август спаднаха с 35 цента или 0,3 на сто до 111,28 долара за барел. В петък цената скочи с 2,4 на сто.

Американският лек суров петрол загуби 32 цента или 0,3 на сто до 108,11 долара за барел, след като в петък поскъпна с 2,5 на сто.

Пазарите са под влиянието на страховете от настъпваща рецесия от поне две седмици, докато проблемите с доставките варират, което преди да се стигне до по-сериозен спад на цената.

Добивът на страните от ОПЕК през юни спадна с около 100 000 барела на ден до 28,52 милиона барела, вместо се увеличи с 275 000 барела, сочи проучване на Reuters.

Очаквана стачка на няколко норвежки петролни платформи тази седмица пък ще свие добива с около 130 000 барела, твърдят енергийни експерти.