Цените на петрола се покачват в сряда на фона на данните за значително по-малкото от очакваното увеличение на запасите в САЩ.

Данните на Американския петролен институт (API) показват повишаване на стоковите резерви от петрол в САЩ за седмицата, приключила на 20 май, с 567 000 барела. Официалните данни за енергийните резерви на страната ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката по-късно в сряда.

Към 9:10 часа българско време петролът сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгува по $114,25 за барел, което е $0,69 по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха с $0,14 до $113,56 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) достигна към същия момент $110,57 за барел, което е $0,80 по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. Във вторник цената на тези контракти падна с $0,52, до $109,77 за барел.

Петролът марка WTI поевтиня вчера, след като Министерството на енергетиката на САЩ обяви намерението си да продаде още 40,1 милиона барела петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR).

В центъра на вниманието на търговците е продължаващата дискусия в Европейския съюз по въпроса за налагането на ембарго върху руския петрол. По-рано Financial Times писа, че премиерът Виктор Орбан смята за контра продуктивно обсъждането на петролно ембарго срещу Русия на ниво лидери на ЕС, тъй като все още няма консенсус по тези мерки.

"Вероятността за споразумение за европейски санкции срещу руския петролен сектор продължава да намалява", отбелязва проучването на ANZ.