Цените на петрола в сряда се повишават трета поредна сесия, пазарът реагира на съобщенията за възможно удължаване на срока на пакта ОПЕК+ за съкращаване на добива. А така също и на неочакваното понижаване на стоковите запаси от суровината в САЩ.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,27 - до $66,94 за барел. По време на търговията във вторник тези контракти покачиха цената си с 9 цента - до $66,67 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса на (NYMEX) се повишават в същото време с $0,29 - до $57,16 за барел. Цената му се повиши вчера с 8 цента до $56,87 за барел.

Участниците в пакта ОПЕК+ обсъждат предложението на Саудитска Арабия за продължаване на споразумението за ограничаване на производството и предлагането на петрол и през втората половина на 2019 година. И това да стане със запазване или леко облекчаване на сегашните квоти, това съобщават медиите, позовавайки се на източник близък до картела.

По оценка на Американския институт по петрола стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 2,58 млн. барела. Прогнозите на анализаторите бяха за техен ръст с приблизително същото количество. В същото време запасите от бензин са спаднали с 5,8 млн. барела, двойно повече от очакваното.

Днес вниманието на трейдърите е насочено към официалните данни на енергийното министерство, експертите прогнозираха ръст на запасите през миналата седмица с 3,5 млн. барела и спад на тези от бензин с 2,5 млн. барела.