Цените на петрола се повишават в сряда на фона на нарастващите очаквания страните от споразумението ОПЕК + да удължат настоящите ограничения върху добива на суровината.

Пазарът е фокусиран и върху президентските избори в САЩ. Байдън изпревари значително Тръмп в предизборните проучвания. Преброяването на гласовете обаче показва, че битката между Байдън и Тръмп е по-интензивна от очакваното в южната част на САЩ - в редица ключови щати, чиито резултати могат да повлияят на крайните резултати от изборите.

Недвусмислена победа на Байдън би означавала, че властите ще приемат мащабна програма от мерки за подкрепа на икономиката, която е в тежко положение поради пандемията от коронавируса.

Според данни на Dow Jones, Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК обмислят не само удължаване на сегашните ограничения върху производството на петрол, но и намаляване на добива, страхувайки се от спад в търсенето на фона на втората вълна от пандемията и карантинните мерки за коронавирус в Европа.

Преди ден Bloomberg съобщи, че Алжир, който е председател на ОПЕК тази година, заедно със Саудитска Арабия, Русия и Ирак, се опитва да убеди останалите членове на пакта ОПЕК + да удължат настоящите съкращения в добива на петрол.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9:25 ч. българско време) е 40,34 69 долара за барел, което е с 0,63 долара (1,59%) по-висока от тази при затваряне на предишната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха с $0,74 (1,9%), до $ 39,71 за барел.

Декемврийските фючърси за суров американски петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент поскъпват с 0,41 долара (1,09%), до 38,07 долара за барел. Във вторник тези фючърси се вдигнаха до $ 37,66 за барел.