Цените на петрола продължават да растат в понеделник заради очакванията страните участнички в пакта ОПЕК+ за ограничаване на добива да удължат срока на неговото действие.

Поддръжка на пазара оказва и запазващото се напрежение в Близкия изток, трейдърите се опасяват от проблеми с доставките след атаката срещу двата танкера в Оманския залив през миналата седмица.

Стойността на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта е $62,24 за барел, което е с $0,23 над нивото от закриването на търговията в петък. Тогава цената на тези контракти се вдигна с $0,70 (1,14%).

Фючърсите за американския еталон WTI с доставка юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 14 цента - до $52,65 за барел. В хода на търговията в петък тяхната цена нарасна с $0,23 (0,44%) - до $52,51 за барел.

Саудитска Арабия се надява, че ОПЕК и нейните партньори ще се договорят за продължаване на срока на споразумението по време на срещата във Виена в началото на юли. Това заяви в неделя енергийният министър на кралството Халид ал-Фалих, където участваше в срещата на енергийните министри на Г 20 в Япония.