Цените на петрола умерено се покачват в понеделник сутринта, като се стабилизират след рязък спад през миналата седмица.

Към 9:16 часа българско време априлските фючърси за сорта Brent поскъпнаха с $0,78 на борсата ICE Futures в Лондон, до $80,724 за барел. На търговете в петък тези контракти поевтиняха с $2,23 (2,7%) до $79,94 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдигна с $0,51, до $73,90 за барел. По време на предишната сесия стойността на тези договори спадна с $2,49 (3,3%) до $73,39 за барел.

Като цяло през из миналата седмица цената на Brent се понижи със 7,5%, а на WTI - със 7,9%.

Спадът на петролния пазар беше подпомогнат от отслабването на оптимизма на трейдърите относно темповете на растеж на търсенето в Китай след отмяната на анти-COVID ограниченията. Както и от силните данни за пазара на труда в САЩ, които показаха, че Федералният резерв все още има място за маневриране по отношение на затягане на паричната политика.

През уикенда ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол каза пред Bloomberg, че икономическото възстановяване в Китай след премахването на строгите карантинни мерки може да бъде по-силно от очакваното. Бирол прогнозира, че китайската икономика ще представлява около половината от растежа на търсенето на петрол тази година.

Друг фактор, следен отблизо от пазара, беше решението на Европейския съюз и Г-7 за налагане на ембарго върху вноса на петролни продукти от Русия, което влезе в сила на 5 февруари.