Цените на петрола се стабилизират в петък под влияние на намаляващия натиск заради засилващия се долар и от друга страна те се подържат от признаци за възстановяване на балансирания пазар след две години на свръхпредлагане.

Доларът поскъпна до максимални от март равнища спрямо кошницата от основни световни валути вчера, потенциално ограничавайки търсенето на суровината, доколкото тя стана по-скъпа за държавите с други валути.

Цената на петрола в предишната търговска сесия спадна с над 2 процента заради растящия курс на американската валута.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 0,02 процента до $51,39 за барел.

Американският еталон WTI се търгува на ниво $50,58 за барел, губейки , 0,1 процента от стойността си при затварянето на вчерашната сесия.Независимо от понижението на петролните цени, настроенията на пазара са оптимистични, доколкото инвеститорите се стремят да влагат повече средства в петролни фючърси. Появяват се все повече признаци за балансиране между на търсенето и предлагането на петролния пазар.

Укрепването на долара в голяма степен е свързано с решението на Европейската централна банка да запази основните параметри на паричната си политика, която е насочена към подкрепа за икономическия растеж на еврозоната.