Цените на петрола леко нарастват в сряда сутринта след скок от над 3% ден по-рано. Ръстът на котировките вчера беше улеснен от намаляването на един от основните лихвени проценти от Китайската народна банка, както и новината, че Пекин подготвя допълнителни мерки за стимулиране на икономическата активност в страната.

Към 9:12 часа българско време августовските фючърси за европейския еталон Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $0,19, до $74,47 за барел. Във вторник цената на Brent се повиши с $2,45 (3,4%) до $74,29 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския петрол WTI към същия момент на борсата NYMEX се вдига с $0,34, до $69,76 за барел. В хода на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $2,3 (3,4%) до $69,42 за барел.

"Преминаването на Китай към нови стимули осигурява подкрепа за петролния пазар. Намаляването на основния лихвен процент от Китайската централна банка дава надежда, че облекчаването на политиката може да се превърне в по-силен икономически растеж тази година", каза анализаторът на Schneider Electric Роби Фрейзър пред MarketWatch.

Във вторник Китайската централна банка понижи лихвения процент по седемдневните обратни REPO операции до 1,9% от 2%.

Петролният пазар беше подкрепен и от доклад на Bloomberg, че властите на САЩ планират да попълнят стратегическия петролен резерв (SPR) с 12 милиона барела тази година.

Вниманието на търговците в сряда е насочено към заседанието на Федералната резервна система. Инвеститорите очакват, че значително отслабване на инфлацията ще позволи на Фед да спре цикъла на затягане на паричната политика и да запази основния лихвен процент непроменен (на 5-5,25%) на срещата на 13-14 юни, отбелязва MarketWatch.