Петролният пазар в понеделник започва без резки колебания, цените леко растат след рязкото им падане в петък. То бе предизвикано от запазването се прогнози за свръхпроизводство и пренасищане на търсенето, както и от укрепването на долара.

Цената на февруарските контракти за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се покачиха с 10 цента - до $60,38 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се увелича с около 7 - до $51,27 за барел.

По време на търговията в петък Brent поевтиня с $1,17 (1,9%), до $60,28 за барел, а WTI - с $1,28 (2,6%) - до $51,20 за барел. За цялата миналата седмица цената на двата сорта спадна съответно с 3,7% и 2,7%.

Ръстът на добива на шистов петрол в САЩ продължава да оказва натиск върху цените, като в същото време редица анализатори се съмняват, че постигнатото споразумение от участниците в пакта ОПЕК+ ще съумее да балансира предлагането и търсенето на пазара.

Отрицателно влияние върху петролните цени оказва растящите тревоги на инвеститорите от забавянето на китайската и европейските икономики. Растящият долар също намалява желанието да се купува петрол.