Цените на референтните марки суров петрол се покачват по време на търговията в петък, след като показаха ръст и през предходните три борсови сесии и се държат близо до 11-месечни върхове.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време се търгуват по 54,87 долара за барел, което е с 0,49 долара по-висока от цената на затваряне на предишната сесия. В четвъртък тези договори се поскъпнаха с 0,08 долара (0,2%) - до 54,38 долара за барел.

Цената на февруарските фючърсиза американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса към същия момент е 51,29 долара за барел, което е с 0,46 долара повече при закриване на вчерашната търговия. Ден преди това тези фючърсите поскъпнаха с 0,2 долара (0,4%) - до 50,83 долара за барел.

Настроенията на търговците тази седмица бяха подкрепени от новината за доброволно допълнително съкращаване на производството от Саудитска Арабия през февруари-март. Както и данните на Министерството на енергетиката на САЩ за силен спад на петролните резерви в страната миналата седмица, който надмина очакванията на анализаторите - с 8 милиона барела.

Оптимизмът на търговците се свързва и с очакванията за демократична победа на изборите в щата Джорджия, която може да донесе на Демократическата партия мнозинство в Сената на САЩ. Според прогнозите на NBC, Associated Press и няколко други медии, кандидатите от Демократическата партия ще получат и двете сенаторски места от Джорджия.

Както отбелязва S&P Global Platts, това подкрепя надеждите за приемане на нови фискарни стимули в САЩ, което може да ускори възстановяването на икономиката на страната и търсенето на енергия.

Същевременно остават опасения относно епидемиологичната ситуация в някои страни. Японският премиер Йошихиде Суга обяви в четвъртък извънредно положение в Токио и три околни района в отговор на нарастването на коронавирусните инфекции. Според съобщения в медиите нарастването на инфекциите, откривани на ден в Китай, е максимално от юли насам.