Цените на петрола се повишават по време на търговията във вторник сутринта след умерен спад през предходната сесия.

Към 9:20 часа българско време цената на декемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е 92,40 долара за барел, което е с 0,78 долара повече от края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поевтиняха с $0,01 до $91,62 за барел.

Ноемврийските фючърсите за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват към същия момент с $0,67, до $86,13 за барел. До затварянето на предишната сесия стойността на тези контракти падна с $0,15 (0,2%) до $85,46 за барел.

Пазарът е подкрепен, наред с други неща, от отслабването на долара, който се обезценява спрямо основните валути във вторник на фона на повишен апетит за риск, пише CNBC. Междувременно опасенията за потенциална рецесия в световната икономика ограничават ръста на цените на петрола.

Натискът върху цените на петрола продължава да се оказва от опасенията относно затягането на паричната политика на много големи централни банки по света, насочена към ограничаване на инфлацията, пише Trading Economics.

Междувременно се очаква Китай да поддържа разхлабена парична политика, за да подкрепи икономиката на фона на ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19.

Участниците на пазара от алианса ОПЕК+ се готвят да намалят производството на петрол. Както беше съобщено, в началото на октомври ОПЕК + реши да намали квотите за производство на петрол от ноември с 2 милиона барела на ден.