Цените на петрола продължават да се покачват в сряда сутринта въз основа на данни от Американския петролен институт (API) за неочаквано намаляване на запасите в САЩ.

Към 9:10 ч. българско време януарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $0,58, до $85,36 за барел. Във вторник цената на тези договори се повиши с $1,35 (1,62%) до $84,78 за барел.

В същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) се търгуват по $84,49 за барел, с $0,34 повече от края на вчерашната сесия. Във вторник WTI поскъпна с 2,22 долара (2,7%) до 84,15 долара за барел.

Според оценки на API миналата седмица търговските петролните резерви в САЩ са намалели с 2,5 милиона барела, докато консенсусната прогноза на експертите предвиждаше увеличение с 1,9 милиона барела, пише Trading Economics. В същото време стоковите запаси на терминала в Кушинг (Оклахома), където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, се увеличиха с 234 хиляди барела.

API получава информация от оператори на рафинерии, резервоари за съхранение и тръбопроводи на доброволни начала.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официален доклад за състоянието на енергийните запасите по-късно днес. Експерти, интервюирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозират седмично увеличение при петрола с 1 милион барела. Очаква се запасите от бензин да намалеят с 1,6 милиона барела, докато запасите от дестилати са непроменени.